Waar in het succesvolle congres van 2024 de focus lag op emoties rond klimaatverandering, draait het in het congres van 2025 om Verbinden om te versnellen. Hoe kunnen gedragsveranderaars en klimaatpsychologen zich laten inspireren door bijvoorbeeld antropologen, filosofen, besluitmakers en storytellers?
![](https://www.klimaatpsychologie.com/wp-content/uploads/2025/01/Congres-2-1024x1024.png)
Keynote & Dagvoorzitter
Walter Faaij neemt ons mee op zijn antropologische reis naar duurzaamheid.
Dagvoorzitter Margot Ribberink zal de dag begeleiden.
Panelgesprek
In het panel belichten we vanuit verschillende disciplines het verhaal van Walter. Lisa Doeland, Esther Papies en Lisanne Buik gaan in gesprek en geven reflecties op zijn verhaal.
Workshops
Voor de twee workshoprondes kun je kiezen tussen een divers aanbod aan workshops. Selecteer jouw 4 favorieten uit de workshops A t/m L en geef dit aan op het aanmeldformulier.
A: Consent Methode – Carien Kirkels
Bij de CONSENT-methode tellen alle stemmen, maar hoe kom je dan vooruit, hoe kom je tot een gedragen besluit en kun je toch versnellen? In deze kennismakingsworkshop van Carien Kirkels ga je ervaren wat het is om een gedragen besluit te nemen. Kies of je het actief wil ervaren of deelneemt als observator.
B: Futerra: verbeelden om tot actie te komen – Sanne Knol
Verbeelding is niet alleen leuk, maar ook nodig om stappen vooruit te maken. In plaats van te focussen op wat we niet meer willen, verbeelden we ons wat we juist wél willen. In deze workshop neemt Sanne Knol je mee naar jouw ideale wereld.
C: Inner Development goals – Henk Broekema
Wat zijn de Inner Development Goals? Hoe kunnen de Inner Development Goals helpen om samen effectiever om te gaan met de SDG ‘Klimaatactie’? Ontdek samen met Henk Broekema hoe de kracht van persoonlijke ontwikkeling jouw team en organisatie kan helpen bijdragen aan wereldwijde uitdagingen.
D: Hoe gaan we om met klimaat desinformatie – Mario Veen
In deze workshop van Mario Veen komen klimaat desinformatie en klimaatontkenning in gesprekken aan de orde. We krijgen inzichten uit desinformatie-onderzoek die we koppelen aan gesprekstechnieken. Daarna verkennen we gezamenlijk welke vragen er leven rondom omgaan met klimaat desinformatie en welke klimaat psychologische inzichten kunnen bijdragen aan maatschappelijke weerbaarheid.
E: Filosofische wandeling – Diana Blanken & Jettie vd Houdt
Filosoof Diana Blanken en wandelcoach Jettie van de Houdt nemen je mee de natuur in om al wandelend, in gesprek met de ander, tot verrassende inzichten te komen. Ze stimuleren je om zelf na te denken over thema´s als rechtvaardigheid, tijd, duurzaamheid, klimaat etc. De natuur geeft daarbij extra inspiratie.
F: Toegewijd handelen vanuit ACT – Marieke Siepert
Intentioneel leven, hoe doe je dat eigenlijk? Een ervaringsgerichte workshop onder liefdevolle begeleiding van Marieke Siepert over toegewijd handelen. Met tools uit Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Ben je bereid…?
G: Vertragen om te verbinden – Leonie Stekelenburg
We weten allemaal dat de mind heel snel gaat, je emoties wat trager en je lijf nog wat langer nodig heeft. Als je TE vaak TE snel TE veel overweldigende thema’s tot je neemt, kun je bevriezen. Je zenuwstelsel vervult hierin een sleutelrol. Leonie Stekelenburg neemt je mee op belevingsreis waarin je via je lichaam ontdooit, ontlaadt, leert co-reguleren en verbinden zodat t weer stroomt in jou en samen. Ontdek de waarde van belichaming!
H: De verwondering; hier en nu – Misha Beliën
Met zenleraar en documentairemaker Misha Beliën van o.a. ‘Duizend Groene Handen’ gaan we tijdens de workshop werken met “Zen”. Zen is de oefening en ervaring van verbinding in het moment. Hoe kunnen gemeenschappen vanuit de revolutionaire potentie die hiervan uitgaat gezamenlijk functioneren.
I: Effective (Climate) Storytelling – Lotte Talsma
In deze workshop deelt Lotte Talsma een aantal (neuro)wetenschappelijke inzichten over en praktische handvatten van effectieve storytelling, die ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van klimaatverhalen die ons verbinden en ons gevoel van vermogen tot handelen versterken. Zowel te gebruiken in professionele context als aan de keukentafel.
J: Vertragen om te versnellen – Agnes Heerdink
In een doorgedraaide wereld denderen we in de hoogste versnelling over onze eigen en planetaire grenzen heen. Ook in onze zorg en redden van onze aarde kunnen we doorschieten: we moeten verbinden om te versnellen! Alleen….. hebben we juist niet meer vertraging nodig om tot een goede verbinding met onszelf en de ander te komen? Agnes Heerdink neemt je mee in dit lichaamsgerichte vraagstuk hoe je op natuurlijke wijze kunt pendelen tussen, versnellen, vertragen en verbinden.
K: In dialoog met activisme en polariteiten – Veronique Swinkels
De werkplek is niet direct een veilige plek voor klimaatactie. Wat als je organisatie en je collega’s de urgentie en noodzaak van verandering niet onderschrijven? Tijdens deze workshop onder leiding van Veronique Swinkels onderzoeken we hoe het inzichtelijk maken van polariteiten kan bijdragen aan organisatieverandering. We werken met principes van Deep Democracy en organisatie-opstellingen.
L: Zien we door de bomen het klimaatpsychologische bos nog wel? – Anne van Valkengoed
Wetenschappelijk onderzoek in de klimaatpsychologie richt zich op een groot aantal thema’s, van minder vlees eten tot klimaatstress, van regenton tot energiecoöperatie. In deze presentatie van onderzoeker Anne van Valkengoed gaan we op zoek naar de rode lijn: hoe reageren we op klimaatverandering?
Afsluiting
Na de tweede workshop volgt een plenair deel. We sluiten af met een muzikaal slotakkoord van Merlijn Twaalfhoven en een drankje.
![](https://www.klimaatpsychologie.com/wp-content/uploads/2025/01/Programma-def-1024x1024.png)
Locatie
Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141, Nijmegen.
Kosten
- Early Birds (t/m 28 februari): 99 euro
- NIP-Leden: 99 euro
- Regulier tarief: 125 euro
- Studenten tot 30 jaar: 35 euro
Leveringsvoorwaarden & privacybeleid
Dit zijn onze leveringsvoorwaarden. Zo gaan wij om met privégegevens.